• Iniciatives i Programes

LA IMPORTÀNCIA DE LES PERSONES REFERENTS

Entre els anys 1980 i els 2000, les persones LGTB encara estaven amagades, i com a referències conegudes només hi havia diverses persones o personatges televisius i a casa (com a mínim a la meva) mai es va d’aquest tema. Ni de forma positiva, ni despectiva. No teníem referents. Era un tema tabú, alguna cosa a amagar. Però amb el pas del temps, es visualitza més al col·lectiu, tenen més acceptació social, guanyen drets socials, i les consciencies es desperten.

L’any 2016, treballant com a dinamitzador juvenil en un Espai Jove de Barcelona, la casuística (i l’efecte boca-orella) produeix que gairebé el 85% de les persones assistents a l’espai són del col·lectiu LGTB. És un espai lliure de violències i discriminacions, on es parla obertament sobre la temàtica, així com ningú es jutjat per la seva forma d’etiquetar-se. Davant d’aquesta situació, es crea una prova pilot. El Parlem Clar. Un grup de joves amb la finalitat de construir i mantenir un espai de participació, segur i d’ajuda mútua, on conèixer i compartir entre iguals sobre diversitat sexual i de gènere. Les primeres sessions comencen amb 5 participants, però el grup va augmentant fins arribar a més de 35 persones inscrites (totes entre els 12 i els 20 anys). Al principi, es va plantejar un espai de trobada per conversar, però aviat ens vam adonar del que realment necessitaven. Suport emocional davant del procés vital i alguna persona a la que demanar assessorament. Una persona referent. Tot pel que estaven passant, nosaltres ja ho havíem passat. Volien saber les nostres històries, com ho havíem fet i passat nosaltres. Aquest va ser el moment en el que vam saber que ens veien com a referents. Eren referents per la nostra experiència vital.

Tothom és referent, sobretot, per la seva experiència vital.

Quan acompanyem a una persona en un procés pel que nosaltres també hem passat, quan deixem de sentir-ho com una feina, quan ho fem perquè és el que tu haguessis necessitat en aquell moment, som referents.

Quants de nosaltres no haguéssim mogut cel i terra per trobar una persona que ja sàpigues de que anava el tema, que ho hagués patit, que ens entengués totalment ,que ens pogués acompanyar i aconsellar, que ens fes veure que tot passa i es soluciona?

No podem ser millor referents que del que hem viscut a la nostra pell, quan coneixes els sentiments de l’altre persona davant el que està vivint.. Perquè haguéssim mogut cel i terra per trobar persones en el món que ens haguessin fer sentir que no caminàvem sobre un fil penjat a molta altura.

Són les nostres experiències en la vida el que ens fa referents.

Article d'Alberto Blanco, director de l'Ateneu de Cultura Popular Can Batllori.

Entradas Recientes

Ver todo

Contacte

Telèfon: 936372111

Correu electrònic:

iniciatives@grup-ip.cat

bcn@grup-ip.cat

  • Google+ Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
  • Twitter Long Shadow

© 2019 per Iniciatives i Programes S.L.