• Iniciatives i Programes

LA IMPORTÀNCIA DE LES PERSONES REFERENTS

Entre els anys 1980 i els 2000, les persones LGTB encara estaven amagades, i com a referències conegudes només hi havia diverses persones o personatges televisius i a casa (com a mínim a la meva) mai es va d’aquest tema. Ni de forma positiva, ni despectiva. No teníem referents. Era un tema tabú, alguna cosa a amagar. Però amb el pas del temps, es visualitza més al col·lectiu, tenen més acceptació social, guanyen drets socials, i les consciencies es desperten.

L’any 2016, treballant com a dinamitzador juvenil en un Espai Jove de Barcelona, la casuística (i l’efecte boca-orella) produeix que gairebé el 85% de les persones assistents a l’espai són del col·lectiu LGTB. És un espai lliure de violències i discriminacions, on es parla obertament sobre la temàtica, així com ningú es jutjat per la seva forma d’etiquetar-se. Davant d’aquesta situació, es crea una prova pilot. El Parlem Clar. Un grup de joves amb la finalitat de construir i mantenir un espai de participació, segur i d’ajuda mútua, on conèixer i compartir entre iguals sobre diversitat sexual i de gènere. Les primeres sessions comencen amb 5 participants, però el grup va augmentant fins arribar a més de 35 persones inscrites (totes entre els 12 i els 20 anys). Al principi, es va plantejar un espai de trobada per conversar, però aviat ens vam adonar del que realment necessitaven. Suport emocional davant del procés vital i alguna persona a la que demanar assessorament. Una persona referent. Tot pel que estaven passant, nosaltres ja ho havíem passat. Volien saber les nostres històries, com ho havíem fet i passat nosaltres. Aquest va ser el moment en el que vam saber que ens veien com a referents. Eren referents per la nostra experiència vital.

Tothom és referent, sobretot, per la seva experiència vital.

Quan acompanyem a una persona en un procés pel que nosaltres també hem passat, quan deixem de sentir-ho com una feina, quan ho fem perquè és el que tu haguessis necessitat en aquell moment, som referents.

Quants de nosaltres no haguéssim mogut cel i terra per trobar una persona que ja sàpigues de que anava el tema, que ho hagués patit, que ens entengués totalment ,que ens pogués acompanyar i aconsellar, que ens fes veure que tot passa i es soluciona?

No podem ser millor referents que del que hem viscut a la nostra pell, quan coneixes els sentiments de l’altre persona davant el que està vivint.. Perquè haguéssim mogut cel i terra per trobar persones en el món que ens haguessin fer sentir que no caminàvem sobre un fil penjat a molta altura.

Són les nostres experiències en la vida el que ens fa referents.

Article d'Alberto Blanco, director de l'Ateneu de Cultura Popular Can Batllori.

Entradas Recientes

Ver todo